måndag 5 december 2011

Glasstårta

James var väldigt bestämd med vad han ville ha för tårta till sin 3-års dag. 
En rosa glasstårta med chokladbotten och jordgubbar skulle det vara! Det är lätta att göra glass till GGM:are, det är bara att byta det vanliga sockret mot fruktsocker. Chokladbotten däremot var jag tvungen att fundera på ett tag. Så här blev det till slut:

Jordgubbsglasstårta med nötchokladbotten

Förbered botten först, den ska ha svalnat helt när man häller på glassmeten.

Ingredienser till botten:
2 ägg
2 dl fruktsocker
100 g smält smör
3 dl mald mandel
1 dl mald hasselnöt
4 msk kakao
1msk vaniljsocker

Gör så här:
1. Vispa ägg och socker
2. Blanda malda nötter med kakao och vaniljsocker
3. Rör ner nötblandningen i äggblandningen
4. Tillsätt det smälta smöret
5. Smörj en teflonform med avtagbara kanter med smör.
6. Grädda ca 20-25 min 175 grader

När kakan är klar tar du av kanten till formen och diskar den. Sätt tillbaka den när kakan har svalnat.

Ingredienser till glassen:
1 dl fruktsocker
1 liter frysta jordgubbar
2 äggulor
2 äggvitor och 2 msk fruktsocker
2 dl vispgrädde

1. Mosa jordgubbarna med 0,5 dl fruktsocker
2. Vispa äggulor och 0,5 dl fruktsocker pösigt
3. Vispa äggvitorna tillsammans med 2 msk fruktsocker till ett vitt fast skum
4. Vispa grädden
5. Blanda jordgubbsmoset med äggulesmeten
6. Blanda ner den vispade grädden
7. Vänd ner äggviteskummet
8. Blanda ordentligt men försiktigt.

Häll glassmeten över kakan i formen.
Ställ in i frysen. Gärna över natten.
Ta fram glasstårtan 30 minuter före servering, lossa försiktigt på kanten och garnera med vispad grädde och färska jordgubbar.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar